HemOm TyresånOm ossÅtgärderMiljödataKartorDin insatsLäs mer
Sjöarna
Vattendragen
Kulturmiljöer
Hur mår Tyresån?
Bilder
Utflyktsguide
Kalendarium

Rudans naturreservat och friluftsgård

I Rudans friluftsområde kan du fiska, bada, cykla och vandra. Naturområdet öster om Rudansjöarna har nyligen blivit naturreservat. Läs vad som gäller för besökare i foldern om naturreservatet som kan laddas ner nedan. Medföljande hundar ska hållas kopplade året runt, för att inte störa djurlivet eller friluftslivet.

Sjön Nedre Rudan är en fin fiskesjö medan Övre Rudan har en omtyckt badplats. Det finns raststuga och grillplatser. Du kan följa en kulturstig som leder till både spår av människan och av istiden. Målet är fornborgen Ruda skans. ”Vilsestigen” lär barnen vad de ska göra om de skulle gå vilse i skogen.

Bild

Hitta hit

- Ta pendeltåget till Handen – på perrongen finns en särskild utgång mot Rudan. Gå söderut till gångbron över spåret. Det går att ta sig med hiss från perrongen upp till gångbron och i anslutning till den finns en bred slinga att följa för den som har cykel, barnvagn eller rullstol. Kommer du med buss tar du gångbron hela vägen från busstationen. Väl på andra sidan hittar du en informationstavla som visar spår och leder.
- Med bil: sväng av väg 73 västerut vid Handens eller Jordbro trafikplats. Kör i riktning mot Handens station och parkera sedan bilen vid parkeringshuset mellan Riksäpplet och Najaden eller vid någon av de öppna parkeringsplatserna intill. Det går också att ta sig hit via Haningeleden/väg 259. Vid Jordbrorondellen svänger du norrut och följer Nynäsvägen mot Handens station.
- För information om cykling (Cykelreseplaneraren) och kollektivtrafik (SL), se länkar nedan.

Länkar

Folder om Rudans naturreservat (Haninge kommun)
Rudans naturreservat (Länsstyrelsen)
Rudans friluftsområde (Haninge kommun)
Cykelreseplaneraren
SL
Läs om Tyresåns sjöar
Kalendariet – guidade utflykter kring Tyresåns sjöar

© Tyresåns vattenvårdsförbund
info@tyresan.se
Fler kontaktuppgifter
Klicka för fler utflyktsmål

Klicka här för att se filmer från Tyresån

LÄS OM DIN SJÖ!