HemOm TyresånOm ossÅtgärderMiljödataKartorDin insatsLäs mer
Sjöarna
Vattendragen
Kulturmiljöer
Hur mår Tyresån?
Bilder
Utflyktsguide
Kalendarium

Farstanäset

Farstanäset är en liten oas nära tätbebyggda bostadsområden och trafikleder. Här hittar du natur som bär många spår av tidigare bebyggelse och jordbruk. På näsets sydliga udde finns ett fyrtiotal så kallade tältstugor, små sommarnöjen som uppfördes av masonit och andra enkla byggnadsmaterial under andra världskriget. På Farstanäset finns också ridhus och ridskola och några bevarade äldre byggnader. Däribland en renoverad lada från den tid då jordbruk bedrevs på Farstanäset.

På Farstanäset finns en naturstig som berättar om områdets kulturhistoria, men även om naturtyper, djur och växter som stigen passerar. Informationen finns i ett texthäfte som hänvisar till siffror längs stigen. Häftet finns att ladda ner här nedan.

Det finns ett vindskydd med möjlighet till att grilla längs naturstigen. Från Farstnäset kan man ta sig vidare till Kräppladalen, ett annat av våra utflyktsmål.

Utsikt från Farstanäset, foto Iréne Lundberg

Hitta hit

- Till Farstanäset kommer man antingen till fots eller med cykel över den ombyggda s.k. Militärbron. Från tunnelbanan i Farsta Centrum är det 1,5 km att promenera. Vill du inte gå så långt kan du ta buss 165 från Farsta till Farstanäsvägen och därifrån är det en dryg halvkilometer tills du kommit över bron till Farstanäset.
- Från Farsta Strand är det 2 km att cykla till Militärbron. Det är också trevligt att promenera sträckan längs Magelungens strandpromenad
- Med bil kör man via Ågestabron och området Mellansjö söder om näset.
- För information om cykling (Cykelreseplaneraren) och kollektivtrafik (SL), se nedan.

Längs ut på näset, foto Iréne Lundberg

Länkar

Texthäfte till naturstigen på Farstanäset, inkl. karta
Mer om Farstanäset (Farsta stadsdelsförvaltning)
Om Magelungen (Stockholms miljöbarometer)
Cykelreseplaneraren
SL
Om Kräppladalen i utflyktsguiden
Läs om Tyresåns sjöar
Kalendariet – guidade utflykter kring Tyresåns sjöar

© Tyresåns vattenvårdsförbund
info@tyresan.se
Fler kontaktuppgifter
Klicka för fler utflyktsmål

Klicka här för att se filmer från Tyresån

LÄS OM DIN SJÖ!