HemOm TyresånOm ossÅtgärderMiljödataKartorDin insatsLäs mer
Sjöarna
Vattendragen
Kulturmiljöer
Hur mår Tyresån?
Bilder
Utflyktsguide
Kalendarium

Lissmasjön och Kvarnsjön

Lissmasjön är en mycket grund fågelsjö. Intill ligger ett fågeltorn för den som vill ha lite extra utsikt över sjöns fågelliv. Här häckar bl.a. skrattmås, sångsvan, trana och svarthakedopping. Om vårkvällarna kan du få höra det närmast spöklika ljudet av enkelbeckasinen.

Området kring Lissmasjön är ett vackert betat landskap som ligger i en bred sprickdal. I dalen finns två uppskyltade vandringsleder. Tre olika utsiktsberg erbjuder utblickar över sjön och de omgivande markerna.

Kvarnsjön är en av Huddinges artrikaste trollsländemiljöer. Sjön och dess omgivningar ligger inom Lännaskogens naturreservat, och är även ett Natura-2000-objekt. Läs vad som gäller för besökare i länkarna från Huddinge kommun nedan. Medföljande hundar ska vara kopplade året runt, för att inte störa djurlivet eller friluftslivet.

Lissmasjön, foto Sofia Åkerman

Hitta hit

- Buss 709 tar dig från Huddinge centrum hela vägen till Lissma gård. Du kan också åka buss 865 från Handenterminalen till Lissma skola. Därifrån kan du ansluta till den vandringsled som går runt sjön.
- Titta på Cykelreseplaneraren för att hitta rätt! Kolla på SL vilka tider som gäller för att ta med cykel på pendeltåget, se länkar nedan.

Vattenklöver i Kvarnsjön, foto Iréne Lundberg

Länkar

Huddinges naturguide – läs mer om Kvarnsjön
Huddinges naturguide – läs mer om Lissmasjön
Lännaskogens naturreservat (Länsstyrelsen)
Lännaskogens naturreservat (Huddinge kommun)
Cykelreseplaneraren
SL
Läs om Tyresåns sjöar
Kalendariet – guidade utflykter kring Tyresåns sjöar

© Tyresåns vattenvårdsförbund
info@tyresan.se
Fler kontaktuppgifter
Klicka för fler utflyktsmål

Klicka här för att se filmer från Tyresån

LÄS OM DIN SJÖ!