HemOm TyresånOm ossÅtgärderMiljödataKartorDin insatsLäs mer
Sjöarna
Vattendragen
Kulturmiljöer
Hur mår Tyresån?
Bilder
Utflyktsguide
Kalendarium

Flemingsbergsviken

Orlångens nordvästra vik erbjuder många möjligheter till promenader. På södra sidan av viken finns en tusen år gammal fornborg som ger en fin utblick över området. Nere i viken kan du kanske skymta häger eller fiskgjuse på fiskafänge. Följer du viken åt nordväst kommer du till Flemingsbergsvikens våtmark som renar dagvatten från delar av Huddinge. Våtmarken har också ett rikt djurliv med till exempel fåglar, groddjur och trollsländor. Det är värt besväret att klättra upp till utsiktsplatsen vid Allfadersvägen och få utblicken över dammarna, med Orlången som skymtar längst bort.

Du kommer att vandra både i Orlångens naturreservat och i Flemingsbergsskogens naturreservat. Läs vad som gäller för besökare i naturreservaten i länkarna från Huddinge kommun nedan. Medföljande hundar ska vara kopplade året runt, för att inte störa djurlivet eller friluftslivet.

Flemingsbergsvikens våtmark, foto Sofia Åkerman

Hitta hit

- Ta pendeltåget till Flemingsbergs station. Gå ut genom de norra spärrarna och ta sedan utgången österut mot Visättra. Följ sedan Regulatorvägen i en knapp kilometer till Tellusvägen. Då är du framme vid början av Flemingsbergsvikens våtmarksanläggning och kan följa reningen av dagvattnet från oljeavskiljaren ned till Orlången.
- Ta buss 704 eller 713 från Flemingsberg och kliv av vid Visättra, västra sidan. Kvarnängens idrottsplats. Buss 703 eller 710 från Huddinge C, kliv av i Sörskogen, östra sidan. Buss 705 från Huddinge, kliv av i Solgård, alldeles ovanför Flemingsbergsvikens våtmarksanläggning.
- Om du vill ta en cykeltur och kommer längre ifrån, ta cykeln på pendeltåget (kolla vilka tider som gäller för cykel på SLs webbplats). Från Huddinge C till Sörskogen är det exempelvis ungefär 4,5 km att cykla.
- Med bil norrifrån åker du via Huddingevägen, väg 226. Ta Regulatorvägen och Kvarnängsvägen för att nå områdets västra del. Parkering finns vid idrottsplatsen. Sväng av till Lännavägen och sedan Storängsleden för att komma till parkeringen på östra sidan. Dessutom finns det en parkeringsplats vid våtmarksanläggningen.
- För information om cykling (Cykelreseplaneraren) och kollektivtrafik (SL), se länkar nedan.

Senvinterpromenad längs viken, foto Iréne Lundberg

Länkar

Huddinges naturguide – läs om Orlången
Orlångens naturreservat (Länsstyrelsen)
Orlångens naturreservat (Huddinge kommun)
Flemingsbergsskogens naturreservat (Länsstyrelsen)
Flemingsbergsskogens naturreservat (Huddinge kommun)
Cykelreseplaneraren
SL
Läs om Tyresåns sjöar
Kalendariet – guidade utflykter kring Tyresåns sjöar

© Tyresåns vattenvårdsförbund
info@tyresan.se
Fler kontaktuppgifter
Klicka för fler utflyktsmål

Klicka här för att se filmer från Tyresån

LÄS OM DIN SJÖ!