HemOm TyresånOm ossÅtgärderMiljödataKartorDin insatsLäs mer
Sjöarna
Vattendragen
Kulturmiljöer
Hur mår Tyresån?
Bilder
Utflyktsguide
Kalendarium

Flaten under ytan


Många av oss får sällan tillfälle att se hur livet ter sig nere i våra sjöar och vattendrag. I bildspelet här till höger kan du för en stund möta fisken på hemmaplan i en av våra Tyresåsjöar, Flaten.

Fotograf är Jörgen Lind och så här skriver han själv om sina bilder:
"Bilderna är tagna under åren 2004-2006, då jag gjorde en hel del dyk i Flaten, som har ovanligt god sikt för att ligga så nära Stockholm. Alla bilder är tagna i den sydöstra delen av sjön.

Gäddan som är med på bilderna stod nästan alltid på lur i samma vassrugge och det gick att komma den riktigt nära innan den försvann i ett dammoln. Abborrarna däremot var nyfikna och kom ofta fram för att se om det fanns något ätbart som virvlades upp från botten när jag dök. Mört och sarv var mycket skygga och det krävdes en hel del tålamod för att få med dem på bild.

Jag har använt mig av en vanlig kompaktkamera med undervattenshus när jag tagit bilderna. Jag har inte använt någon blixt och därför varit hänvisad till att ta bilder nära vattenytan, för att få tillräcklig med ljus. Alla bilder är beskurna och förbättrade, men inte förvrängda, i ett bildbehandlingsprogram.

Jag har använt vanlig snorkelutrustning när jag dykt. På grund av den stora mängden av vattenväxten hårslinga i stora delar av sjön är det nog svårt att ta sig fram med dykapparat på ryggen. På vissa delar av sjön bildar hårslingan till och med stora mattor på vattenytan.

Prova gärna själva. Det är en helt ny värld som öppnar sig under vattenytan"

Jörgen Lind
jorgenli@hotmail.com

Gå till bildspelet »

© Tyresåns vattenvårdsförbund
info@tyresan.se
Fler kontaktuppgifter
Till bildspelet »
Tillbaka till Flaten »

Klicka här för att se filmer från Tyresån

LÄS OM DIN SJÖ!